Yumurta toplama işlemi vajinal ultrason eşliğinde ince iğnelerle anesteziyle yapılır.
Spermin alınması: Yumurtaların toplandığı gün sperm doğal yolla veya bu mümkün değilse cerrahi işlemlerle alınır. Çifte en uygun sperm seçim yöntemi uygulanarak dölleme kabiliyeti en iyi olan sperm seçilir.
Yumurta ve sperm döllenmesi için Mikro Enjeksiyon yapılır.
Embriyo transferi: Başarı şansının en yüksek olduğu gün tespit edilir ve o gün embriyolarınız yerleştirilir. Bu süre yumurta toplanmasından itibaren 3-5. günler arasındadır.
Op.Dr. Özlem ARAS
Sıkça Sorulanlar
Tüp bebek tedavi yöntemleri her geçen gün geliştirilmektedir. Özellikle teknolojik imkanların artması ve tıbbi gelişimler, en çok tüp bebek yöntemlerinde kendini göstermektedir. Özellikle şiddetli erkek kısırlığında gelinen nokta, tüp bebek alanında oldukça gurur vericidir. Günümüzde tüp bebek yöntemleri ile kısırlık sorunlarının yaklaşık olarak %80’i çözülebilmekte, tedavi süresi daha kısa sürede tamamlanabilmektedir. İlaç teknolojisinde gelinen nokta sayesinde yan etkiler daha az görülmektedir. Anne adayına yapılan enjeksiyon uygulamaların azalması, tedavinin günlük hayatı etkilemeden sürdürülebilmesi, anne adayının tedavi aşamasında ağrı ya da acı duymaması tüp bebek tedavisinin geldiği son hakkında bir fikir verebilir. Gelinen teknolojik gelişmelerden örnek vermek gerekirse; mikroenjeksiyon yöntemi, tüp bebek tedavisinde devrim olarak kabul edilmektedir. Şayet baba adayının meni örneğinde sperm hücresi bulunamaması durumunda Mikro TESE yöntemi ile baba adayının testislerinden sperm örneği alınabilir. Ardından da bulunan tek bir sperm hücresinin mikroenjeksiyon yöntemiyle döllendirilmesi sayesinde baba olma haklı saklı tutulmuş olur.
Bu yöntemlerden diğerleri ise:
- Yumurta dondurma programı
- Yumurtlama tedavisi
- Aşılama
- Tüp bebek
- Mikroenjeksiyon (ICSI)
- Klasik tüp bebek
- Konforlu tüp bebek
- Doğal tüp bebek
- Embriyoların dondurulması (crio)
- Testisten sperm kazanımı (TESE)
- Preimplantasyon genetik tanı (24 sure) – PGT
- Embryoscope
- Yumurta dondurma
PGT yani preimplantasyon genetik tanı yöntemi, ileri yaştaki kadın hastalar için oldukça önemlidir. Bu sayede embriyoda mevcut olan ya da ileride gelişebilecek kromozom bozuklukları ya da diğer ciddi hastalıkların tespiti yapılabilmektedir. Embriyo ya da yumurta dondurma yöntemi sayesinde kanser tedavisi görecek olan hastaların embriyoları ya da yumurtaları dondurabilir ve tedavi tamamlandıktan sonra tüp bebek yöntemiyle bu hastaların çocuk sahibi olma şansı korunmuş olur.