Kadın Hormonları nedir?

Kadın vücudunda östrojen ve progesteron bir denge içinde çalışır. Bu denge kadın sağlığı için çok önemlidir. Bu dengenin bozulması durumunda adet düzensizlikleri, ağrılı adet görme, yumurtalık kistleri ve myomlar oluşabilir.

Estrojen vücutta;

Progesteron vücutta;

Menopoz döneminde (40-55 yaş) progesteron hormonu vücudumuzdan ilk eksilen hormondur, progesteron eksikliği ile denge bozulur ve estrojen fazlalığı bulguları oluşur. Bun bulgular adet düzensizlikleri, sık adet görme, ara kanamalar, adet gecikmeleri, ağır ve yoğun kanamalar, adet öncesi lekelenmeler, memelerde şişlik, ağrı ve duyarlılık, uyku bozuklukları, gece aniden uyanmalar, ödem, ağlama krizleri, libido kaybı, kilo alma, mizaç değişiklikleri gibi değişikliklere sık rastlanılır. Menopoz döneminde azalan progesteron nedeniyle kemik yıkımı artmaktadır. Unutkanlık ve hafıza bozuklukları da sık görülebilmektedir. Bu dönemi tedavisiz geçirmek yaşam kalitesini çok düşürmektedir. Kalp, damar, kemik ve beyin sağlığı için bu dönemde kadınlar  mutlaka biyoeşdeğer hormon tedavisi almalıdır.

Estrojen fazlalığı bulguları polikistik over hastalarında da olabilmektedir, çünkü bu hastalarda ovulasyon düzenli olamamakta ve bu nedenle progesteron hormonu düşük izlenmektedir. Polikistik over bozukluğu hastalarında ve adet düzensizliği hastalarında uygulanan biyoeşdeğer hormon tedavisi ile düzenli adet görebilmeleri sağlanabilmektedir.

Hareketsizlik, kronik stres, kalitesiz uyku, işlenmiş gıdalar ve aşırı hayvansal yağ ağırlıklı beslenme hücre yaşlanmasını hızlandıran etkenler arasındadır ve daha erken menopoza girmemize neden olur. Akdeniz tarzı sebze, bakliyat, meyve ağırlıklı beslenme alışkanlığı edinebilirsek, beyaz un ve rafine şekeri azaltabilirsek, insülin direncinden korunabilirsek hücrelerimizin yaşlanmasını geciktirmiş oluruz.

Hücre yaşlanmasını geciktiren mitokondri dostu destekler; yeşil çay, resveratrol, melatonin, N-asetilsistein, Alfalipoik asit, Coenzim Q-10, Curcumin, Omega 3, D vit

Östrojen ve progesteron hormonlarına bağlı reseptörler yalnızca yumurtalıklarda bulunmaz. Kalp, Beyin, kemik gibi vücudumuzda önemli yerlerde bu reseptörleri barındırır.

Menopoz döneminde özellikle ilk 10 yıl önemlidir. Vücudumuzda bulunan östrojen ve progesteron ile özdeş yapıda biyoeşdeğer hormon desteği tedavisi ile kalp, beyin, kemik, bağışıklık problemleri önlenebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Biz Sizi Arayalım