Gebelikte rahim ağzının erken dönemde açılması durumunda, bu açıklığın giderilmesi ve erken doğumun önlenmesi için yapılan cerrahi işlemi serklaj ya da rahim ağzı dikişi denir.
Serviks olarak da adlandırılan rahim ağzı; rahimin en alt kısmından vajinaya doğru uzanan, bebeğin doğum sırasında rahimden çıkarak vajinaya geçtiği huni şeklinde bir dokudur. Rahim içinde gelişen fetüsü korumak için hamilelik boyunca kapalı konumdadır. Bazı kadınlarda rahim ağzı açıklığı fazla olabilir veya hamilelik sırasında açılabilir. Serklaj, bu anormalliği düzeltmek ve açıklığı normal seviyeye getirmek için yapılan cerrahi dikişi ifade eder.
Serklaj, yalnızca hamile kadınlara yapılan bir işlemdir ve gerekli olduğu durumlar şöyledir:
Rahim ağzının açılma nedeni, açıklığın boyutu, gebelik haftası ve özel ihtiyaçlara bağlı olarak uygulanabilecek üç farklı serklaj yöntemi vardır. Prosedürden önce ağrı hissini ortadan kaldırmak için lokal veya genel anestezi yapılacaktır.
Serklaj, vakaların yaklaşık yüzde %90’ında başarılıdır ve genellikle gebeliğin 37.haftasına dek dayanmaktadır. Doğum öncesinde serklajın iptal edilmesi gerektiği için suyun gelmesi veya kasılma gibi doğum belirtileri başladığında önceden de alınabilir. Dikişler yalnızca birkaç dakika içerisinde alınabilir, bu işlem çok fazla acıya neden olmamaktadır. Abdominal serklaj ise kesi gerektiren başka bir ameliyat yapılarak çıkarılır.
Shirodkar serklaj yapılmışsa ve sezaryen doğum tercih ediliyorsa, daha sonraki gebeliklerde risk oluşmaması için serklajın iptal edilmesine gerek olmayacaktır.
İşlemden sonra, hastanın birkaç saat veya bir gecede hastanede gözlem altında tutulması gerekebilir. Böylece; kasılma veya erken doğum gibi acil bir komplikasyon halinde hızlı müdahale edilebilir. Operasyon genel anestezi ile yapılmışsa, normal bağırsak hareketinin devam etmesini sağlayana kadar katı ve sıvı gıdalar kesilir. Daha sonra ise hastanın sindirimi kolay olan yumuşak ve katı yiyecekleri tüketmesine izin verilir.
İşlem sonrası 1-2 gün hafif kanama, vajinal akıntı, ağrılı idrara çıkma ve kramp oluşması normaldir. Herhangi bir servikal enfeksiyonu önlemek için antibiyotik reçete edilebilir. Rahim ağzı dikişi tamamen iyileşene dek, yorucu faaliyetlerden kaçınmak ve mümkün olduğu kadar istirahat etmek önemlidir. Komplikasyonları önlemek için, işlemden bir hafta önce ve en az bir hafta sonra cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır. Serklajın durumunu kontrol etmek için, doktorun belirlemiş olduğu aralıklarla fiziksel muayene yapılmalıdır.