Leep işlemi cerrahi bir işlem olarak kabul edilir. Ancak ayakta yapılan cerrahi işlemlerdendir. Bu uygulama lokal anestezi ile yapılır fakat bazı durumlarda doktorun tercihi ya da hastanın isteğine göre genel anestezi de uygulanabilir. Rahim ağzında ağrı hissi olan sinirler yoktur. Bu yüzden Leep sırasında hastalar hiçbir acı hissetmez. Ayrıca operasyondan sonra hasta birkaç saat dinlendikten sonra hemen taburcu edilebilir.
Bu cerrahi işlem 5 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanır. Hasta jinekolojik pozisyonda uzanır ve vajina bölgesine spekulum olarak anılan muayene aleti yerleştirilerek rahim ağzının izlenmesi sağlanır. Sonrasında elektriğin güvenli akması adına hastanın bacağına topraklama pedi uygulanır. Bu işlemin ardından elektrik akımını iletme görevi gören bir tel olan kalemi andıran elektrokoter ile rahip ağzında bulunan parçaların çıkarılması işlemi yapılır.
Leep işleminde kullanılan elektrik akımı sayesinde bir taraftan doku kesilebilirken diğer taraftan da kalan doku yakılır ve kanama kolayca durdurulur. Çıkarılan doku patolojik olarak incelenmesi için ilgili uzmana yollanır. İşlemden sonra kanama devam ediyorsa kalemin ucunda yer alan tel çıkarılarak bu uca topu andıran bir bölüm takılır ve kanayan kısımların yakılması sağlanır. Ayrıca kanamayı durdururken birtakım solüsyonlar da uygulanabilir.
Lokal anestezi yapılan hasta hemen çıkarak günlük hayatına devam edebilir. Ancak genel anestezi yapılan hastalar işlem sonrasında ayılma odasında beklemelidir. Hastaların Leep işlemi öncesinde özel olarak hazırlanması gerekmiyor.
Leep işleminde riskler nelerdir?
Her işlemde olduğu gibi Leep işlemi sonrasında da bazı riskler bulunuyor. Ortaya çıkabilecek komplikasyonlar her cerrahi müdahalede olabilecek durumlardır. Ancak bu sorunlar hafif düzeyde ve şiddeti az olarak görülür. Genel olarak Leep sonrası riskler şu şekildedir;
Leep işlemi sonrası süreç
Leep işlemi sonrası süreç de çok önemlidir. Bu cerrahi operasyon sonrasında 20-40 gün arasında cinsel ilişkiden uzak durmanız gerekiyor. Ayrıca bu süre zarfında doktorunuz vajinal tampon kullanmamanızı da önerecektir. Leep işlemi sonrasında en az 50-60 gün vajinal duş almaktan kaçınmalısınız.
Operasyon sonrasında birkaç gün ağır egzersiz yapmamalısınız. Ayrıca işlemden sonra belli bir süre havuza ya da denize girmemeniz gerekiyor. Doktorunuz egzersiz, havuz ve deniz konusunda sizleri yönlendirecektir. Kanama süren günler için duşa girdiğinizde sadece ayakta durur vaziyette duş almalısınız.
Operasyonun ardından 15-30 gün içinde doktorunuz sizleri tekrar kontrole çağıracaktır. Kontrol sırasında rahim ağzındaki iyileşme konusunda bir teşhis konur. Ardından Leep yapılmasına neden olan durumun tekrar ortaya çıkıp çıkmadığına bakılır. Bunun için 2-3 yıl kadar 3 ayda bir smear testi yaptırmalısınız.
Leep uygulaması; kolay, hızlı ve güvenilir bir yöntemdir. Leep işlemi ile yapılan kesme ve yakma işlemlerinde çevre bölgelerde yer alan dokular hiçbir şekilde tahrip olmaz. Bu süreçte akıntınız devam ediyorsa doktorunuz hijyenik ped kullanmanız konusunda tavsiyede bulunacaktır.
Konizasyon, rahim ağzının boyun kısmından koni şeklinde bir parça alınması işlemine verilen addır. Diğer bir adıyla koni biyopsisi de denilmektedir. Uygulamada bölgeden çıkarılan parça patolojiye gönderilir. Böylece lezyonun tümüyle çıkarıldığından emin olunur ve lezyonun derecesi saptanmış olur.
Uygulamada tercih edilen yönteme göre; soğuk konizasyon, lazer yöntemi ile uygulanmasına lazer konizasyon, elektrik ile uygulanan yönteme ise LEEP adı verilir. LEEP rahim ağzından daha ince ve daha yüzeyel bir doku LEEP koter adı verilen özel bir cihaz kullanılarak cerrahi olarak kesilmesiyle çıkarılır.
Soğuk konizasyon yönteminde doku çıkarıldıktan sonra kanamayı durdurmak amacıyla dikiş atmak gerekir. Ancak LEEP cihazının özelliğinden kaynaklı çıkarılan yer aynı zamanda dağlandığı için kanama kontrolü için genelde dikiş atılmasına gerek duyulmaz.
Uygulaması genel anestezi altında ve ameliyathane koşularında yapılır. Bu işlem rahim ağzı kanseri riskinin gelişmesini azaltmaya yardımcı olan önemli bir uygulamadır.
Konizasyon uygulaması yapıldıktan bir hafta içinde vajinal kanamalar meydan gelebilir. Ek olarak akıntı ve lekelenmeler daha uzun da sürebilir. Bu süreçte hijyenik pedler kullanılır. Uygulama sonrası bir ay boyunca cinsel ilişkiye girilmez.
Detaylarıyla anlattık: Leep İşlemi Nedir?
Konizasyon uygulaması smear testi sonuçlarında anormal hücresel değişiklikler görülmesi sonucunda uygulanır. Bunların dışında konizasyon ileri derecedeki patolojik smear testi sonuçları, kolposkopi bulguları ya da biyopsi sonuçlarının uyuşmaması durumu ve kolposkopik incelemelerde kanser şüphesi görülmesi sonucunda konizasyon uygulaması yapılır.
Buraya bakmanızda fayda var: Kolposkopi Nedir, Nasıl Uygulanır?
Bu yöntemler yapılmadan konizasyon ile alınan örnek parça, patolojik araştırma yapılmak üzere gönderilir. Gelen patoloji neticesine göre tedavi yöntemine karar verilir.
Ayrıca konizasyon, endocervical küretajın pozitif olduğu durumlarda da uygulanmaktadır.
Endocervical küretajın pozitif çıkması rahim kanalı hücrelerinin mikroskobik olarak patolojik değerlendirilmesi sonrasında hücresel değişimlerin tespit edilmesi durumuna denmektedir.
Konizasyon uygulaması genel ya da lokal anestezi uygulaması altında ameliyathane koşulları altında gerçekleştirilir. Rahim ağzı antiseptik solüsyon ile temizlenir ve ardından koni şeklinde bir doku parçası kesilerek anormal hücreler çıkarılır. Bu ameliyatta en dikkat edilmesi gereken hususlardan bir tanesi rahim ağzı kanalından alınan anormal hücreler cerrahi sınır içinde bırakılmalıdır. Bu da operasyonu gerçekleştirecek olan cerrahın tecrübeli ve başarılı bir doktor olmasının önemini bir kez daha bize hatırlatıyor. Konizasyon işlemi genelde yaklaşık olarak yarım saat sürmektedir. Kadınların çoğunda ve özellikle doğurganlığın devamlılığının önemli olduğu durumlarda konizasyon tedavi edici bir yöntem olarak öne çıkmaktadır. Uygulanan konizasyon tekniği ve çıkarılan alanın genişliği şüpheli lezyonun büyüklüğüne bağlı olarak değişebilmektedir. Rahim ağzı kanalında kanser olmadığı kesin olarak kanıtlanmışsa sadece rahim ağzı dış kısımda hastalığı olanlarda bu bölgenin çıkarılması tedavi için yeterli olacaktır. Özellikle yaşlı kadınlarda kanserin sadece endoservikal kanal içinde bulunabileceği de bilinmesi gereken bir diğer önemli noktadır.
Bu işlem eğer çok gerekli değilse hamilelerde uygulanması çok tercih edilen bir yöntem değildir. Konizasyonun hamilelerde uygulanmasının önerilmeme sebebi işlemden dolayı normale göre daha fazla kanama riski taşıması ve uygulamanın erken doğum riskini arttırma ihtimali bulunmasından kaynaklanmaktadır.
Bu uygulama da her tedavi ya da cerrahi işlem gibi bazı riskleri barındırmaktadır. Konizasyon uygulaması yapılırken ya da uygulama sonrası ağrı, kanama ve enfeksiyon oluşabilir. Bu riskleri en aza indirmek de başarılı ve tecrübeli bir cerrah tarafından gerçekleştirilecek bir operasyon ile mümkün olmaktadır.
Yapılan uygulamalar içerisinde soğuk konizasyon işlemi sonrası enfeksiyon görülme sıklığı lazer konizasyonda veya LEEP uygulamasına göre enfeksiyon görülme riski biraz daha yüksektir. Bu yüzden soğuk konizasyon yöntemi daha az tercih edilmektedir.
Uygulaması esnasında ya da sonrasında bazı komplikasyonlar görülebilir. Bu komplikasyonları şu şekilde sıralayabiliriz;
Tüm bu komplikasyonların en aza indirgemek de yine tecrübeli ve başarılı bir cerrah tarafından yapılacak bir operasyona bağlıdır.
Konizasyon sonrası dikkat edilmesi gerekenler
Konizasyon işleminden sonra hastaların dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Hastaların dikkat etmesi gereken noktalar şunlardır;