Gerek kadınlar gerek erkekler yaşlarından bağımsız olmak üzere her zaman güzel ve çekici bir görünüme sahip olmak isterler. Genital estetik prosedürlere gösterilen ilgi, kozmetik jinekolojinin giderek yaygınlaşması ve tabu olmaktan çıkması sonucunda son yıllarda giderek artmaktadır.
Kabul etmek gerekiyor ki genital estetik kadınların fiziksel ve ruhsal sağlığı açısından en önemli unsurlardan biridir. Cinsel organlarda fiziksel ya da estetik herhangi bir problem olması, kişinin yaşam kalitesinin yanı sıra cinsel isteğini ve cinsel ilişki sırasındaki heyecanını olumsuz yönde etkiler. Genital estetik kapsamında medikal ve kozmetik amaçlarla uygulanması tercih edilen prosedürler yer alır.
Genital estetik uygulamaları kişinin yaşam kalitesini artırmaya amacıyla tercih edilmekte olup hem kadınların cinsel yaşamlarına ilişkin sorunları giderilmekte hem öz güvenlerinin artmasına katkıda bulunulmaktadır. Genital estetik kapsamında; vajina daraltma, vajina beyazlatma, mons pubis estetiği, iç dudak estetiği, dış dudak estetiği, G noktası büyütme ve kızlık zarı dikimi gibi işlemler gerçekleştirilir.
Doğuştan gelen veya çeşitli nedenlere bağlı olarak sonradan meydana gelen çeşitli bozuklukların giderilmesi amacıyla uygulanan estetik prosedürler, genital estetik olarak adlandırılmaktadır. Genital bozukluklar kişinin ciddi derecede öz güven eksikliği hissetmesine neden olabilir. Bu yüzden kadınların hem günlük yaşantıları hem cinsel yaşantılarının olumsuz yönde etkilenmesi söz konusu olabilir.
Görüntülerinden hoşnut olmayan kadınlar zaman içerisinde cinsel isteksizlik ya da cinsel ilişki sırasında anksiyete gibi istenmeyen durumlar yaşamaya başlayabilirler. Cinsel bölgeyle ilgili sorunların doğuştan gelmesi ya da gebelik sonrası ortaya çıkması mümkündür. Bunun yanı sıra bazı kadınların dış anatomik yapısı az gelişmiş ya da hiç gelişmemiş olabilir veya asimetrik bir yapı bulunabilir. Kişi kendi vücudunu tanımaya başladıkça zaman içerisinde genital bölgesindeki farklılıklardan rahatsız olmaya başlayabilir.
Kişinin öz güvenini ve cinsel yaşamını olumsuz yönde etkileyen bu tür durumları giderme amacıyla, etkili çözümler sunan genital estetik uygulamalarına başvurulabilir. Genital estetik kapsamında; genital kasları geliştirmek, vajinanın çapını daraltıp yeniden şekillendirmek ve eski haline dönmesini sağlamak mümkündür. Vajinoplasti, vajinanın iç yapısına yönelik bir estetik prosedür iken; labioplasti ve perneoplasti vajinanın dış görünümünü iyileştirmek için uygulanır.
Hasta özelinde ihtiyaçlara ve beklentilere göre planlanan ve uygulanan genital estetik prosedürler sayesinde vajina ve vajinayla ilişkili tüm dokulardaki yapısal ve fonksiyonel deformiteleri düzeltmek mümkündür. Yapılan estetik uygulamalar bir yandan hastanın estetik kaygılarını giderir, diğer yandan cinsel fonksiyonlarının ve yaşam kalitesinin artırılmasına katkıda bulunur.
Genital Estetik Neden Yapılır?
Pek çok kadın doğuştan, yaş almaya bağlı olarak ya da doğum sürecinin etkisiyle genital bölgeleriyle ilgili bazı sorunlar yaşar. Bu sorunlardan bir kısmı kadınların ve eşlerinin cinsel yaşamlarını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu tür durumlarda genital estetik prosedürlere başvurularak çok küçük cerrahi müdahaleler sayesinde ciddi farklar oluşması sağlanabilir. Böylece kişinin yaşam kalitesi büyük ölçüde iyileştirilebilmektedir.
Kadınların genital yapısı; vajina (vagen), küçük dudaklar (labium Linus), büyük dudaklar (labium majus), kızlık zarı (hemen) ve dudakların üst kısmından (mons pubis) meydana gelir. Genital bölgeyi oluşturan kısımlardan herhangi birinde çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan deformasyonlar, şekil bozuklukları ya da renk değişiklikleri nedeniyle pek çok kadın estetik açıdan rahatsız edici bir görünüme sahip olduğunu düşünmektedir.
Kadınların büyük bir kısmı, genellikle vajinal genişlik ve iç dudak büyüklüğünün neden olduğu sarkma dolayısıyla genital estetik prosedürlere başvururlar. Yağ almaya bağlı olarak yağ dokusunun azalması, dış dudaklarda gerginleşmeye neden olabilir. İç dudak küçültme ve vajinoplasti kadınlar tarafından en çok tercih edilen genital estetik prosedürler arasında ilk sırada gelir.
Genital estetik prosedürleri, 18 yaşını dolduran kadınlara uygulanabilir. Bununla birlikte kişide doğumsal ya da anatomik bir bozukluk olması halinde ebeveyn onayı alınması şartıyla daha küçük yaşlarda genital estetik prosedürlerinin uygulanması gündeme gelebilir.
Genital estetik kapsamında pek çok farklı prosedür uygulanır. Uygulanacak olan prosedür hasta özelinde yapılan değerlendirmelerden sonra ihtiyaçlara ve beklentilere göre belirlenir. Yapılan planlama doğrultusunda ve doğru tekniklerle gerçekleştirilen genital estetik prosedürleri sonucunda etkili sonuçlar elde edilebilir.
En sık uygulanan genital estetik prosedürlerinin başında labioplasti gelir. Doğuştan gelen ya da ergenlik çağıyla birlikte büyüyen, sarkan veya düzensizleşen iç dudakların (labium minor) düzeltilmesi amacıyla uygulanır. Labium asimetri olarak adlandırılan asimetri sorunu da labioplasti ile giderilebilir. Labioplasti prosedürü; kadın dış genital bölgesinde bulunan dış dudak (labium major) ya da iç dudaktaki (labium minor) deformasyonları giderme imkanı sunar.
Yaş alma, doğum, cinsel ilişki, kürtaj veya benzeri müdahalelere bağlı olarak zaman içerisinde vajina genişleyebilir. Vajinanın eski, sıkı halini geri kazanması için vajinoplasti prosedürüne başvurulabilir. Bu kapsamda lazerle ya da cerrahi prosedürle sıkılaşma sağlanabilir. Cerrahi prosedürün tercih edildiği durumlarda gevşeyen doku fazlalığı çıkarılarak daralma ve çevre dokularda gençleşme sağlanır. Lazer yönteminde anestezi uygulanmadan gerekli müdahale gerçekleştirilebilir.
Klitoris bölgesinin daha estetik bir görünüm kazanması için uygulanan klitoral estetik kapsamında, klitoris bölgesinde bulunan fazla cilt dokuları çıkarılır.
Normal doğum sırasında bazı kadınlarda perine bölgesinde kesi yapılması gerekliliği doğar. Bu kesi sonucu bölgede ciddi deformasyonlar oluşması riski vardır. Yapılan kesiden kaynaklanan deformasyonları gidererek perine bölgesine estetik bir görünüm kazandırmak için perineoplasti prosedürüne başvurulabilir.
Her cerrahi prosedürde olduğu gibi genital estetik prosedürleri de beraberinde bazı riskleri taşır. Genital estetik uygulamalarındaki riski minimize etme noktasında, doktor seçimi en önemli unsurlardan biri olarak kabul edilir. Doktor seçimi, ameliyatın hasta özelinde planlanması, doğru tekniklerle uygulanması ve ameliyat sonrası bakım süreci; genital estetik prosedürlerin başarısını doğrudan etkiler.
General estetik prosedürlerinin ardından hızlı ve sağlıklı bir iyileşme süreci yaşanabilmesi için, doktorun reçete ettiği ilaçlar düzenli olarak kullanılmalı ve talimatları eksiksiz bir şekilde yerine getirilmelidir. Uygulama bölgesi mutlaka temiz tutulmalıdır. Genital bölge temizliği sırasında ılık su kullanılmalıdır. Aksi takdirde ağrı ve enfeksiyon gelişmesi riski ile karşı karşıya kalınabilir.
Bu tür istenmeyen durumları engellemek için, tuvalet sonrası bölgenin temizliği sağlanmalıdır. Dikişler tamamen iyileşene kadar cinsel ilişkide bulunulmamalıdır. Eriyen dikişler kullanılması nedeniyle dikiş aldırma ve bölgeye pansuman uygulama gerekliliği yoktur. Genital estetik ameliyatlarını izleyen 3 gün boyunca duş alınması önerilmez.
Genital estetik prosedürlerinden sonra bölgede iz kalması beklenmese de bölgede hassasiyet gelişmesi halinde doktorun önerdiği kremlerin kullanılması gerekebilir. Genital estetik prosedürlerinden sonra 6 hafta boyunca denize ve havuza girmemek, belirtilen süre boyunca bisiklet ve motosiklet gibi araçları kullanmamak gerekir.
Genital estetik prosedürlerinden sonra normal doğum yapılmasına engel herhangi bir durum söz konusu değildir. Genital estetik prosedürleri uygulanan kadınlar, uygulama sonrası yeniden hamile kalabilir ve doğum yapabilirler. Bununla birlikte, vajina daraltma işlemi yaptıran kadınlarda doğumdan sonra yeniden vajina genişlemesi yaşanması riski bulunduğu göz önünde bulundurulmalıdır.
Büyük dudaklar, küçük dudakları kapatacak şekilde durmaktadır. Ancak çeşitli durumlarda küçük dudaklar, büyük dudakların içerisinde sarkabilir ve büyük dudaklardan daha uzun durabilir. Bu durum doğuştan olabileceği gibi, sonradan da olabilmektedir. İç ve dış dudakların hacmi; cinsel ilişki sırasında ya da sağlık açısından sorunlara yol açabilmektedir. Mantar ve akıntı riski, iç ve dış dudakları büyük kadınlarda daha fazladır.
Neden Yapılır?
İç ve dış dudakların görüntüsü, şekli ya da büyüklüğünden rahatsızlık söz konusu ise,
İç ve dış dudaklar bisiklete binme, spor yapma ya da tampon yerleştirme sırasında engel teşkil ederse,
Bikini, iç çamaşırı ya da tayt gibi kıyafetler giyerken zorluk çekiliyorsa, saklama ihtiyacı duyuluyorsa,
İdrar yaparken, hijyenik açıdan olumsuz meydana geliyorsa, iç ve dış dudak estetiği yapılabilir.
Genital beyazlatma işleminde cildin üst katmanına yerleşen pigmente lezyona neden olan melaninin lazer ile parçalanmasına yönelik bir tedavi biçimidir.
İç ve Dış Dudak Estetiği (Labioplasti)
Genital estetik problemlerinden birisi de iç ve dış dudak asimetrisidir. Bu durum, labioplasti adı verilen genital bölge düzeltme operasyonları ile düzeltilebilmektedir.
Operasyonlar lokal veya genel anestezi altında yapılabilmektedir. Labioplasti işleminden yaklaşık 40 gün sonra cinsel ilişkide bir sakınca bulunmamaktadır.
Lazerle Vajen Daraltma (Tightening)
Vajinal doğum, obezite, çok sık cinsel ilişki, ileri yaş menopoz, sigara kullanımı vb. hormonal ve genetik nedenlerden oluşan vajinal genişleme artık son teknoloji lazer tedavisi ile cerrahi prosedür gerektirmeden etkili ve kısa bir sürede tedavi edilebilmektedir.
Vajina daraltma uygulaması jinekolojik muayene masasında yatış pozisyonunda yapılır ve ortalama 30-40 dk sürmektedir. İşlem ağrısız olduğu için genel anestezi gereksinimi yoktur. Lazer ışınlarının fototermal etkisi ile vajen mukoza dokusunun altında bulunan gevşemiş bağ dokusunda kolajen sentezini tetikleyerek vajinal kanalın daralmasını ve yenilenmesin sağlar.
Cinsel ilişki sırasında kadının haz almasını ve duyarlılığını sağlayan klitoris çevresine uygulanan estetik işlemler, kadının ilişki sırasında orgazm olmasını kolaylaştırmakta. Klitoris estetiği, direkt olarak klitorise yapılan bir müdahale değildir. Çevresinde bulunan iç ve dış dudak ile klitoral deri şapkası, klitorisi açığa çıkarak şekilde yeniden düzenlenmekte ve böylece cinsel işlev bozuklukları giderilmektedir.
Klitoris, kadın cinsel organının üzerinde bulunan, küçük dudakların başladığı alanda bulunmaktadır. Şekli her kadında parmak izi gibi farklıdır. Doğum yapmak ya da yaşın ilerlemesi ile görüntüsü ya da şekli bozulmamaktadır. Fakat çeşitli durumlarda klitorisin kapalı konumda olması, orgazm olma ile ilgili sorunlara sebep olabilmektedir.
Operasyon sırasında bölgedeki sinirlere hasar verilmemektedir. Yalnızca klitorisin etrafındaki çevre dokular düzenlenmektedir. Çeşitli durumlarda klitorisin etrafında şapka ya da klitorisi örten parçalar bulunabilir. Bu durumda da klitorisle temas zorlaşır. Ameliyat sırasında bu dokular, klitorisin ortaya çıkabileceği şekilde düzenlenir.
Orgazmı kolaylaştırıyor!
Klitoris estetiği günümüzde en çok talep edilen estetik operasyonların başında gelmektedir. Klitorisin çevresinde yer alan dokuların düzenlenmesi, klitorisin uyarılmasını da kolaylaştırmakta. Bu operasyon, iç ve dış dudak küçültme operasyonu ile birlikte de yapılabilmektedir.
Klitoris estetiğinde eriyen dikişler kullanılır. Bu sayede dikiş alma sorunu yoktur. Ameliyattan sonra 3 gün duş alınmaması tavsiye edilir. Tuvalet temizliğinde; önden arkaya metodunun besinmesi gerekir. Antiseptik ile hijyen sağlanır. İyileşmesi süresi tamamlanana kadar cinsel ilişki yasaktır. Operasyondan sonra ağrı kesici ve antibiyotik kullanılır.
Klitoris daha belirgin hale gelir. Bu sayede klitorisin duyarlılık kazanması sağlanır. Genel anestezi altında uygulanan klitoris estetiği, 30 dakikada tamamlanmakta ve iyileşme süresi 7-10 gün olmaktadır.
İç ve dış dudak estetiği yani labioplasti, iç ve dış dudakların küçültülmesi işlemidir. Bununla beraber dudaklardaki asimetrinin düzeltilmesi de bu işlemler arasındadır.
İç ve dış dudakların gereğinden büyük olması; hijyenik anlamında oldukça olumsuzdur. Cinsel ilişkide büyük olan dudaklar vajina içerisine girilebilir ve bu sebeple de ağrı söz konusu olabilir. İç ve dış dudakların büyük olması sebebiyle, estetik kaygı bir yana enfeksiyon riski de artmaktadır. Bununla beraber, kadının yaşı ilerledikçe hacim ve esneklik kaybı yaşayan vajinal dudaklarda, doku kaybı söz konusu ise büyütme operasyonları da yapılabilir.
Labioplasti, genital bölgede estetik görünümün yeniden kazanılmasını sağlayan bir cerrahi işlemdir. Özellikle çok sayıda doğum ya da doğumsal olarak vajinal dudaklarda büyüklük ya da doku kaybı olan kadınlara uygulanmaktadır.
Lokal ve genel anestezi ile uygulanmaktadır. Yaklaşık olarak 30 dakikada tamamlanabilir. Eriyen dikişler kullanıldığı için dikiş alımı söz konusu değildir. Ameliyat izi kalmaz. İyileşme süreci, adet olmayan sürece denk getirilmelidir. Bu sayede enfeksiyon riski azalacaktır. Hastanede yatmaya gerek yoktur. Dikişler, 10 gün içerisinde kendiliğinden düşecektir. Ancak bu süreçte tuvalet temizliğine dikkat edilmelidir. Tuvalet temizliği, önden arkaya doğru yapılmalıdır.
Duş alırken ayakta duş almaya dikkat edilmelidir. Havuz ya da hamam gibi ortamlar iyileşme dönemi tamamlanıncaya kadar yasaktır. Havuz, enfeksiyon riskine yol açtığı için sorunlar meydana gelebilir.
İç ve dış dudak estetiği bakirelere yapılır mı?
İç ve dış dudak ameliyatı bakirelere yapılabilir. Kızlık zarı vajina içerisinde yer aldığı için iç ve dış dudaklarla ilgisi yoktur. Bu sayede kızlık zarına zarar verilmez.
Genital bölge, zaman içinde koyulaşabilir. Bölgesel veya geniş renk değişimleri meydana gelebilir. Bu durum kararma ya da siyahlaşma olarak ifade edilir. Bu gibi durumlar, lazer işlemi ile eski haline döndürülebilir. Lazerle genital bölge beyazlatma işlemi; labial ya da vulvar whitening olarak geçmektedir. Dış genital bölgeye uygulanan lazer işlemleri, genital alanın sıkılaştırılması için de uygulanabilir.
Dış genital bölge, tıbbi literatürde vulva olarak adlandırılır. Vulva, zaman ilerledikçe ve hormonal değişimler kaynaklı olarak koyulaşabilir. Bu alanda koyulaşmaya sebep olan; östrojen hormonudur. Yani hamilelik döneminde ya da ergenlik döneminde artan östrojen hormonu sebebiyle vulva koyulaşır. Bu koyulaşma kalıcıdır ve zamanla artar. Bununla beraber, güneş ışınlarına direkt olarak maruz kalınmasa dahi UV etkisi sebebiyle koyulaşmaya devam eder.
Hamilelik dışında; doğum kontrol haplarının kullanılması, polikistik over sendromu, hormonal hastalıklar, cilt hastalıkları da genital bölgede kararmaya sebep olabilir.
Lazer ile uygulanan renk açma tedavisi oldukça basit bir işlemdir. Ortalama 2 seansta tamamlanmaktadır. İşlemden önce lokal anestezik krem kullanılır. Bu sayede hasta herhangi bir ağrı ya da acı duymaz. İşlem sırasında genel anestezi kullanılmasına gerek yoktur. Lazer ile genital bölge beyazlatma işleminde; cildin dermis tabakasında bulunan ve koyulaşmaya yol açan melanin pigmenti üreten melanosit hücreleri tahrip edilir. Bu sayede beyazlatma işlemi tamamlanır. Lazerle renk açmak için tek seans yeterlidir. İşlem ağrısızdır ve yapıldıktan hemen sonra günlük hayata geri dönülebilir.
Genital lazerin herhangi bir zararı olmaz. Uzman ellerde uygulanan bu işlemin herhangi bir yan etkisi bulunmaz. Lazer ışığının cilde penetrasyonu 3 mm’yi geçmediği için zararı dokunmamaktadır. Kısırlık, adet düzensizliği ya da libidoda azalma gibi sorunlar söz konusu değildir.
Genital bölge, zaman içinde koyulaşabilir. Bölgesel veya geniş renk değişimleri meydana gelebilir. Bu durum kararma ya da siyahlaşma olarak ifade edilir. Bu gibi durumlar, lazer işlemi ile eski haline döndürülebilir. Lazerle genital bölge beyazlatma işlemi; labial ya da vulvar whitening olarak geçmektedir. Dış genital bölgeye uygulanan lazer işlemleri, genital alanın sıkılaştırılması için de uygulanabilir.
Doku iyileşmesi gerçekleştikten sonra cinsel ilişkiye başlanabilir. Şişlik, ağrı ya da su toplaması meydana gelmemiş ise ilk bir haftadan sonra genellikle cinsel ilişki başlar.