Son yılların popüler medikal estetik prosedürlerinden biri olan mezoterapi her hasta özelinde ihtiyaçlara göre planlanır. Etkili bir anti-aging yöntemi olan mezoterapinin kaç seans halinde uygulanacağı hastanın yaşı, cilt yapısı ve tedavi edilmek istenen cilt kusurları gibi etkenlere bağlı olarak belirlenir.
Mezoterapi; hastanın cildine farklı vitaminler, mineraller, amino asitler ve enzimlerin karışım haline getirilip enjekte edilmesiyle uygulanır. Hem kadın hem erkeklere uygulanan bir yöntem olan mezoterapi sayesinde çeşitli faktörlerin zaman içinde ciltte meydana getirdiği etkileri azaltmak, yaş almaya bağlı olarak ciltte daha az üretilmeye başlayan kolajen üretimini tetiklemek ve cildi yenilemek mümkündür. Pek çok farklı fayda sağlayan mezoterapi prosedürü yüz bölgesinin yanı sıra vücut bölgesine ve saçlı deriye uygulanabilir.
Mezoterapi; cilt sağlığını iyileştirme özelliğine sahip vitamin, mineral, amino asit ve enzimlerin tek başlarına ya da hasta özelinde ihtiyaçlara göre karışım haline getirilmesi, daha sonra mikroenjeksiyon yöntemiyle cildin orta tabakası olan dermise uygulanması yoluyla gerçekleştirilen bir medikal estetik prosedürdür.
Son derece etkili sonuçlar sunan mezoterapi yönteminin diğer bir avantajı invaziv bir prosedür olmamasıdır. Günümüzde sıklıkla uygulanan bir medikal estetik prosedür olan mezoterapi cildi yenileme, sıkılaştırma ve fazla yağı azaltma gibi faydalarıyla öne çıkar. Yalnızca yüze değil vücudun farklı bölgelerine uygulanabilen bir ameliyatsız estetik yöntemi olan mezoterapi sırasında enjekte edilen karışım, uygulama bölgesindeki ihtiyaçlara göre özel olarak hazırlandığından hasta özelinde farklılık gösterebilir.
Mezoterapi geniş kullanım alanına sahip olmakla birlikte genellikle anti-aging amacıyla uygulanır. Cildinde yaş alma belirtileri görülen, cilt lekelerinden rahatsız olan, cildinde hafif ölçüde sarkma oluşan, göz altında morluk ve torbalar bulunan kişilere mezoterapi yapılabilir.
Cilt sağlığı açısından son derece önemli olan ve ciltte doğal olarak bulunan hyaluronik asitin 20’li yaşlardan sonra azalmaya başlamasıyla birlikte ciltte ince kırışıklıklar oluşur ve zaman içerisinde belirgin bir hal alır. 30’lu yaşlara doğru mezoterapi yönteminin uygulanması ile son derece faydalı sonuçlar elde etmek mümkündür. Kadınlarda yaş alma ve menopoz süreci dolayısıyla ciltteki nem ve elastikiyet kaybolabilir, derin kırışıklıklar ve sarkmalar ortaya çıkabilir.
Mezoterapi tedavisinin uygulanmasıyla birlikte cilt parlak ve ışıltılı bir görünüm kazanır. Ayrıca boyun, dudak üstü, göz çevresi, el, dekolte ve yüzdeki diğer bölgelerde yer alan ince kırışıklıklar giderilir. Bunun nedeni, mezoterapi prosedürüyle ciltteki fibroblast hücrelerinin, yaş alma belirtileriyle mücadele etme amacıyla daha fazla kolajen üretmesi için tetiklenmesidir.
Mezoterapi tedavisinde enjekte edilecek karışım; hastanın yaşına, sağlık durumuna, cilt özelliklerine ve ihtiyaçlarına göre hazırlanır. Karışım içerisinde çeşitli amino asitler, vitaminler, mineraller, hormonlar, antioksidanlar, enzimler ve hyaluronik asit bulunabilir.
Uygulama yapılmadan önce bölgeye lokal anestezik etkili krem sürülür. Krem etki edince karışım tek kullanımlık iğnelerle bölgeye enjekte edilir. Diğer bir yöntem sık uygulama yapılması gereken durumlarda mekanik tabanca kullanılmasıdır. Mezoterapi enjeksiyonu cildin orta katmanına, açılı bir şekilde ve çok küçük miktarlarda yapılır. Kişi özelinde gerekli görülürse birden fazla mezoterapi seansı uygulanabilir.
Mezoterapi tedavisinden sonra dikkat edilmesi gereken noktalar uygulama bölgesi özelinde değişiklik gösterebilmektedir. Yüz mezoterapisi yapıldıktan sonraki ilk 24 saat uygulama bölgesi yıkanmamalı, cilt doğrudan güneş ışınlarına maruz bırakılmamalı, sauna, hamam ve solaryum gibi aşırı sıcak alanlarda bulunulmamalıdır. Ayrıca uygulamadan sonra spor yapılmamalı ve bol miktarda su tüketilmesi ihmal edilmemelidir.
Saç mezoterapisi yapıldıktan sonraki 3 ila 4 gün saçları yıkamamak gerekir. Tedavi sonuçlarının olumsuz yönde etkilenmemesi ve iyileşme sürecinin kesintiye uğramaması için su ve şampuan kullanmamak önemlidir. Saç mezoterapisinden sonraki ilk 12 saat duş almamak, 7 gün boyunca sauna ve havuz kullanmamak ayrıca belirtilen süre boyunca güneş ışığına maruz kalmamak konusunda dikkatli olunmalıdır. Vazodilatasyonu teşvik ederek prosedürün etkilerini olumsuz yönde etkileyebileceği için saç mezoterapisinden sonra alkol kullanılmamalıdır.
Mezoterapi prosedüründen sonra uygulama bölgesinde geçici kızarıklıklar ve morluklar görülebilir. 1-2 gün içinde bu tür yan etkiler kendiliğinden ortadan kalkar.
Mezoterapi 18 yaşından büyük kişilere uygulanabiliyor olsa da; her hasta özelinde sağlık durumu ve uygulama bölgesinin özellikleri değerlendirilerek uygunluk kararı verilmelidir.
Mezoterapi;
Mezoterapinin; yüz mezoterapisi yani mezolifting, vücut mezoterapisi , saç mezoterapisi ,genital bölge mezoterapisi gibi farklı çeşitleri vardır.
Yüz Mezoterapisi
Yaş alma belirtilerinin ilk ortaya çıktığı yer yüz bölgesi olduğu için yaş almayla birlikte kişinin yüzünde cansız ve bitkin bir görünüm oluşabilir. Ayrıca ses, hava kirliliği, genetik etkenler, kötü yaşam tarzı alışkanlıkları, sağlıksız beslenme gibi etkenler ciltte kırışıklıklar oluşmasına ve kolajen üretiminin azalmasına neden olabilir. Ciltte ortaya çıkan hacimsiz ve cansız görünüm kişinin estetik kaygılar duymasına yol açabilir.
Yüz mezoterapisi prosedürü ile ciltteki ince kırışıklıklar giderilebilir, ciltte sıkılaşma sağlanabilir, cilde canlı ve parlak bir görünüm kazandırılabilir. Ayrıca cilt lekeleri giderilip cildin nemlendirilmesi mümkün olabilir. Yüz mezoterapisinde hasta özelinde ihtiyaçlar değerlendirilir. Enjekte edilecek kokteyl içerisinde enzimler, amino asitler, vitaminler, mineraller ile cilt yenileme özelliği bulunan hyaluronik asit ve serbest radikallerle savaşan antioksidanlar bulunur. Yüz mezoterapisi genellikle 1 ila 2 haftalık aralıklarla 3 ila 4 seans şeklinde uygulanır.
Vücut Mezoterapisi
Güvenli ve etkili bir prosedür olan vücut mezoterapisi; selülitleri gidermek, bölgesel yağlanmayı azaltmak, cildi sıkılaştırmak ve vücut çatlaklarının belirginliğini azaltmak amacıyla uygulanabilir.
Saç Mezoterapisi
Cilt kusurlarını iyileştirme ve yaşlanma karşıtı etki sağlama amacıyla yüz bölgesinde kullanılan mezoterapi prosedürünün diğer bir kullanım alanı saç bölgesidir. Saç köklerini besleme ve saç dökülmesini önleme amacıyla saç mezoterapisi prosedürü uygulanabilir.
Saç mezoterapisi tedavisinde; vitaminler, doğal bitki özleri ve saç dökülmesini önleme özelliğine sahip ilaçların yer aldığı kokteylin saçlı deriye enjeksiyonu gerçekleştirilir. Saç mezoterapisinin uygulandığı saç derisinde kan dolaşımı hızlanır. Enfeksiyonlar azaldığı gibi saç foliküllerinin beslenmesi ve saç köklerinin güçlenmesi sağlanır. Saç mezoterapisi hem kadınların hem erkeklerin ilgi gösterdiği bir medikal estetik prosedürdür.
Genital Bölge Mezoterapisi
Genital bölge cilt kusurlarını iyileştirme, yaşlanma karşıtı etki sağlama, kaşıntı kuruma gibi bazı sorunların giderilmesi ve renk açılması gibi durumlar için genital bölgede mezoterapi uygulamaları kullanılabilmektedir.
Yine vajina mukozanın esnekliğini ve sıkılığını arttırabilmek ve vajinal gençleştirme, haz almayı arttırma amaçları ile de vajina içerisine ve çevresine mezoterapi uygulanabilir.
Mezoterapi alanında uzman ve deneyimli doktorlar tarafından hasta özelinde planlanıp uygulandığı takdirde riskli değildir. Bununla birlikte, yan etkileri son derece az bir dermokozmetik uygulaması olan mezoterapinin bazı durumlarda uygulanması söz konusu olamaz. Hamilelik ve emzirme döneminde olan, kanser teşhisi koyulmuş, felç geçirmiş, kalp hastalığı bulunan, pıhtılaşma sorunları yaşayan, enjekte edilecek karışımda yer alan bileşenlere karşı alerjik reaksiyon gösteren kişilere mezoterapi yapılmaz.
Yüz bölgesi:
Vücut bölgesi:
İlk aşama, hastanın tam tıbbi geçmişi ile tedavi planlaması yapmak olacaktır. Yüz veya vücut için mezoterapi uygun görülürse randevu oluşturabilir. Tedavinin türü, uygulanma biçimi, seans sayısı ve beklenen sonuçlar irdelenmelidir.
Hangi mezoterapi türünün uygulandığına bakılmaksızın, ihtiyaç duyulan vitaminlerin ve kokteyl karışımlarının hazırlanma aşaması yapılır. Uygulanacak bölgedeki eksikliklere ve cildin ihtiyaçlarına göre hangi takviyelerin yapılacağına karar verilir.
Uygulama bölgesi alkolle sterilize edilir. Mezoterapi iki farklı teknikler uygulanabilir:
Tedaviden sonra, uygun nemlendirici ürünler kullanarak cilt nemlendirilir ve koruma için yüksek faktörlü bir güneş kremi uygulanır. Yüz ve vücut mezoterapisi minimal invaziv bir tedavidir ve günlük rutine devam edilebilir. Etkili bir sonuç almak ve en yüksek faydayı sağlayabilmek için kaç seans uygulanacağına uzman karar verecektir.
Tedaviden hemen sonra farklılıklar görülebilir. Bununla birlikte, cildi nemlendirmek ve geri kazanmak için daha fazla kolajen üretildikçe sonuçlar iyileşir.
İşlem günü yıkanmamalı, makyaj yapmamalı ve herhangi bir bakım ürünü kullanılmamalıdır.
Cilt gençleştirme ve diğer birçok amaç için uygulanan mezoterapi, sağlıklı olan tüm erkek ve kadınlara uygulanabilir. Mezoterapinin uygun görülmediği durumlar şöyledir:
Mezoterapi iğneleri oldukça incedir ve işlem hızlı bir şekilde yapılır. Bu nedenle acı seviyesi en alt düzeyde hissedilir. Genellikle uygulamadan önce bölgeyi uyuşturmak için anestezik kremler kullanılarak hastanın konforu sağlanabilir.
Mezoterapinin yan etkileri var mıdır?
Mezoterapi tedavisi güvenilir bir uygulama olsa da, tüm bireyler üzerinde aynı etkilerin görülmesi beklenememektedir. Risk seviyesini en aza indirgemek için güvenilir sağlık merkezlerinde, onaylı karışımlar kullanılarak yapılan işlemlerin tercih edilmesi gerekir.
Tedavide kullanılan mikro iğneler, cilt üzerinde kısa süreli şişlikler oluşturabilir. Kullanılan vitamin ve mineral karışımlarının alerjik reaksiyon oluşturma ihtimaline karşı, herhangi bir maddeye alerjisi bulunan hastaların bu durumu belirtmesi gerekir.
Mezoterapi sonrası bildirilen ve nadir görülen yan etkilerden bazıları şunlardır: